SALTHO! uitslag

Je scores
Per onderdeel kun je maximaal 21 punten scoren.

A. Geconcentreerd, plichtsgetrouw, planmatig en gespreid studeren: 
7
B. Reproductiegericht leren: 8
C. Structureren: 12
D. Betekenisgericht leren: 11
E. Concretiseren: 12
F. Intrinsieke motivatie: 14
G. Attributie en locus of control: 11
H. Ongericht studeren: 10

A. Geconcentreerd, plichtsgetrouw, planmatig en gespreid studeren

Algemene uitleg
Studeren doe je er niet zomaar even bij. Het is belangrijk vanaf de allereerste dag met grote regelmaat voldoende aandacht te geven aan de stof die je moet bestuderen. Hoe hoger je hier op scoort, hoe beter.
Jouw score: 7 (van maximaal 21 punten)

Je studeert niet veel of niet zo regelmatig. In dat geval is er een risico dat je geleidelijk aan op achterstand komt en je tentamens niet, of niet in één keer haalt. Misschien heb je te maken met omstandigheden die je teveel afleiden van het studeren, of vind je het gewoon niet interessant genoeg.
Tip
Maak een planning die ook haalbaar is, met niet al te veel en al te grote taken per dag. Dit vraagt om op tijd beginnen en een goede spreiding over de tijd. Je hoeft dan niet in één keer heel veel te doen. Neem in je planning ook andere noodzakelijke of ontspannende activiteiten op. Wanneer je per dag merkt dat je je planning hebt gehaald maakt dit het studeren ook leuker.

B. Reproductiegericht leren

Korte uitleg
Reproductiegericht leren is 'uit je hoofd leren'. Dat kan handig zijn, maar het heeft ook nadelen. Scoor je op reproductiegericht leren hoger dan op andere leerstrategieën, dan is het slim ook die andere leerstrategieën te ontwikkelen.
Jouw score: 8 (van maximaal 21 punten)
Je leert niet alles klakkeloos uit je hoofd en dat is prima! Misschien dat je wel tekst markeert of uittreksels of samenvattingen probeert te onthouden. Je bent dan de stof een beetje aan het structureren en dat is nuttig.
Tip
Maak zelf een samenvatting van de leesstof. Uit onderzoek blijkt dat je alles veel beter onthoudt, dan wanneer je een samenvatting van een ander gebruikt. Lees bij de categorieën C. structureren; D. betekenisgericht leren en E. concretiseren wat je allemaal nog meer met de teksten kunt doen dan letterlijk uit je hoofd leren.

C. Structureren

Korte uitleg
Structuren wil zeggen dat je éérst probeert te ontdekken hoe een tekst in elkaar zit, voor je begint te leren. Structureren is een belangrijke vaardigheid bij het studeren. Een hoge score op structureren is dus gunstig!
 Jouw score: 12 (van maximaal 21 punten)
Je bent al een eind op weg als het gaat om een effectieve leerstrategie. Maar misschien lees je toch nog éérst de tekst van begin tot eind en kijk je dan pas hoe de informatie in de tekst geordend is. Dat is iets minder effectief.

Tip
Lees een tekst eerst globaal en oriënterend door. Bestudeer dus nog niet alles tot in detail. Vraag je af: Wat is het voor tekst? Waar gaat hij over? Hoe is hij ingedeeld? Lees daarna pas de tekst in z’n geheel. Haal dan de belangrijkste begrippen, thema’s of onderwerpen eruit. Zet die in een ruim opgezet schema. Dit schema kun je dan later, wanneer je de tekst nogmaals doorleest, verder invullen met details of voorbeelden. Ook kun je verbindingslijnen of pijlen tekenen tussen begrippen die met elkaar te maken hebben.

D. Betekenisgericht leren

Korte uitleg
Betekenisgericht leren is heel effectief. Je probeert de stof echt  te doorgronden. Dat doe je bijvoorbeeld door er verdiepende of kritische vragen bij te stellen. Ook haal je er ideeën of oplossingen uit. Zo maak je kennis bruikbaar en gemakkelijk te onthouden
 Jouw score: 11 (van maximaal 21 punten)
Goed dat je af en toe vragen en kritische kanttekeningen plaatst bij wat je leest. Je mag er namelijk best zelf ook iets van vinden en je hoeft niet alles wat je leest klakkeloos aan te nemen.
Tip
Vraag je steeds af of je goed hebt begrepen wat de auteur bedoelt. Leg de tekst in eigen woorden aan iemand anders uit. Dit kun je in gedachten doen of samen met een medestudent. Hoe heb jij het begrepen en hoe heeft de ander het begrepen? Komt dit overeen? Zijn er punten van discussie of vragen die open blijven staan? Misschien kun je die in de les inbrengen.

E. Concretiseren

Korte uitleg
Probeer je tijdens het lezen van theorie steeds te zoeken naar een toepassing, of probeer je je voor te stellen hoe de theorie er in de praktijk uit zou zien? Dan ben je aan het 'concretiseren'. Concretiseren is een effectieve leerstrategie, die helpt om stof makkelijk en lang te onthouden.
Jouw score: 12 (van maximaal 21 punten)
Je bent iemand die graag iets met de theorie wil doen. Tijdens het leren vraag je je vaak af hoe je de stof kunt gebruiken of toepassen of hoe het er in de praktijk uitziet. Dat is heel nuttig. Zo kun je je later, bij praktische oefeningen of in je stage, gemakkelijker herinneren wat je in de theorie hebt geleerd.
Tip
Blijf vooral nadenken over concrete voorbeelden en toepassingen. Vul deze effectieve strategie echter ook aan met andere strategieën, zoals beginnen met oriënterend lezen en jezelf al iets afvragen over het onderwerp; uitleggen aan iemand anders wat de theorie precies betekent; een begrippenschema maken, etc..

F. Intrinsieke motivatie

Korte uitleg
Ben je intrinsiek gemotiveerd, dan studeer je, omdat je dat zelf wilt en omdat de opleiding je voldoende interesseert. Je voelt je daarom snel thuis op de opleiding. Hoe hoger je hier scoort, hoe gunstiger, dus.
Jouw score: 14 (van maximaal 21 punten)
Je bent geneigd het contact met anderen te zoeken en dat is positief. Je hebt er voldoende vertrouwen in dat je de opleiding aan kunt. Je zult merken dat het leren steeds makkelijker gaat en ook meer oplevert als je je thuis voelt in de klas.
Tip
Zoek het contact met anderen steeds op. Stel vragen aan de docent, maar ook aan je studiegenoten, wanneer je het gevoel hebt dat je even bent afgehaakt of iets niet snapt. Ga gerust ook eens de discussie aan over wat er in de boeken staat en help elkaar om dingen echt te begrijpen. Tijdens de opleiding komen er ook momenten dat je zelf een onderwerp of een vak mag kiezen. Denk goed na waar je interesses liggen en wat je er later mee wil doen. Praat hier ook over met je studentbegeleider en andere studenten, zodat je bewuste keuzes kunt maken.

G. Attributie en Locus of Control

Korte uitleg
Scoor je hier hoog, dan studeer je zelfbewust. Je weet wanneer je er zelf alles aan gedaan hebt om goed te studeren en je weet eventueel ook hoe je het (nog) beter kunt doen. Hoe hoger je hier scoort, hoe gunstiger.
Jouw score: 11 (van maximaal 21 punten)
Soms weet je wanneer je goed genoeg geleerd hebt voor een toets. Maar soms ga je ook onzeker naar een tentamen. Je hebt dan eigenlijk geen idee wat voor type vragen je krijgt en of je wel op de goede manier geleerd hebt.
Tip
Probeer van tevoren te achterhalen hoe er getoetst wordt. Vraag niet aan de docent wàt je precies moet weten voor de toets, maar wat voor soort vragen er worden gesteld: letterlijke feitenvragen, of juist meer toepassing en inzicht. Wanneer het om meer gaat dan letterlijk iets uit je hoofd weten, bekijk dan de adviezen bij Structureren; Betekenisgericht leren en Concretiseren in het boekje 'SALTHO Tips en adviezen'. Je zult merken dat afwisseling van deze leerstrategieën zoveel grip op de stof geeft, dat je uiteindelijk alle soorten toetsvragen wel aan kan.

H. Ongericht studeren

Korte uitleg
Scoor je hoog op 'ongericht studeren' dan besteed je misschien niet genoeg tijd en aandacht aan het bestuderen van teksten en boeken en/of je vindt het nog lastig om dat op een effectieve manier te doen. 
Jouw score: 10 (van maximaal 21 punten)
Het lijkt er op dat je nog niet heel zeker weet hoe je teksten/boeken moet studeren. Het kan ook zijn dat je er wat te weinig tijd en aandacht aan besteedt.
Tip
Als je twijfelt of je op de goede manier studeert, bespreek dit dan gerust met met je studentbegeleider. Die is er voor! Als er persoonlijke omstandigheden zijn waardoor je (tijdelijk) niet voldoende kunt studeren, dan is het zeer belangrijk dat je ook contact opneemt met de studentendecanen!